2 Aug 2009

Izleti pre Pariza




Elem, Wuppertal je grad izmedju Kelna i Diseldorfa, u nekada bogatoj industrijskoj oblasti Rur, ali sada tamo nema vise celika, pa ni kraj nije kao sto je nekad bio. Pre par dana pravila sam izled do Kelna. Grad je fin, malo sam razgledala katedralu u centru grada koja je ogromna i jako lepa. Do sada sam ulazila u 4 katolicke crkve i sve su prelepe, jako su bogate, sa visokim tavanicama u gotickom stilu. Keln je lep grad i za soping. Nasla sam neke bas jeftine stvarcice.

U Amsterdamu sam provela samo par sati, ali dovoljno da se provozam brodicem kroz mnogobrojne kanale koji presecaju grad. Sve kuce i zgrade imaju ciglu za fasadu koja je tamnije boje nego kod nas. Stigla sam mami da kupim i lale koje su, jel te, nadaleko cuvene, izmedju ostalih, i crnu i plavu. U gradu ima veliki broj coffee shopova koji nude marihuanu i sve je to legalno, tako da mozete da sedite u centru grada i na miru da popusite dzoint za oko 3evra. Ima i prodavnica sa erotskim sadrzajem, a o izlozima sam vam vec nesto pominjala. Meni je bilo bas cudno i nekako neprijatno da se setam kroz te ulicice sama, a njima je to sve normalno. Slikama se ne nadajte, jer sve one imaju makroe koji stoje ispred i ne dozvoljavaju bilo kakve insinuacije. Tako, bilo je fino, svasta videh, ali slike, na zalost, ni izdaleka ne mogu preneti one utiske i osecaje koji nastaju kada sve to uzivo vidite. I u Berlinu i u Becu je bilo bicikala, ali one su stil zivota u Holandiji. Ako vas neko nije vec pregazio u Berlinu, ovde ce sigurno ako se krecete njihovim stazama, jer ih ima stvarno mnoooogo.

Brisel sam, isto tako obisla za kratko vreme, ali za njega vise od dana ni ne treba. Ima predivan centralni trg sa upecatljivim visokim, starim, bogato ukrasenim gradjevinama. Kao i svaki grad do sada, i on ima cetvrt sa uskim, kaldrmisanim ulicama, finim restoranima i prodavnicama gde je uvek prisutan veliki broj turista. U tem gradu videh i sve one staklene, nove novcijate zgrade koje su povezane sa EU. Ovaj grad ima neki mir i odise spokojom. Nije veliki i nema tako brz ritam zivota, a meni je bas tako nesto bilo potrebno posle onog ludog i uzbudljivog Amsterdama. Inace, problem kada putujete sami i to onaj najveci jeste ako vam se prikaci neki turista koji je isto sam i koji nema neke konkretne planove, pa vam ceo dan dise za vratom. Jeste da sam ja druzeljubiva, ali ceo dan provesti sa nekim koga prvi put vidite, a pri tom i nije bas nesto zanimljiv, moze postati naporno. Tako se meni prilepio jedan Nemac od belgijske granice, bio je sa mnom i u Briselu, i putovali smo do Pariza zajedno. Laknulo mi je kad smo se rastali. Naravno, ne govorim o situacijama kad naletite na bas zanimljive ljude, a ima ih dosta.

5 comments:

  1. Hmmm,ne znam ja zasto se tebi prikacuju nepoznati ljudi...
    Elem,t si stalno sama? Zar nemas nekog od studenata nasih sa kojima bi putovala???Sta je sa Dukancem?

    Jeca-Chupa

    ReplyDelete
  2. Dukanac mi se nesto ne javlja. Bila sam sama nekih 5 dana kada sam bila u Becu i Wupertalu, pa odatle pravilla one izlete do Bratislave, Amsterdama, Brisela i Kelna. Ovde u Parizu sam ponovo nasla koleginicu Sonju i nadalje putujemo zajedno.

    ReplyDelete
  3. Jao sto se meni niko ne prikaci ovih dana! U studenjaku jedva ima ljudi, a vidis nemam ni net pa te sve teze pratim! Ali cuvam nesto da ti dam za secanje na put po Evropi kad se vratis! Lepo se provedi nadalje! Pozz
    Boki

    ReplyDelete
  4. Bas lepo sto mislis i na mama Vecu...Ti tamo uzivas a mene ovde Maja ubija!Ovde kod nas nema nista novo,sem toga da mama ide u banju,juhuuuu,itkt.PozZz od mene i Maje i naravno od mamae i tate i dede.

    ReplyDelete
  5. Super, ljudi.
    Boki, ne brini, brzo ce ovi nasi streberi da se vrate iz belog sveta u Studenjak, uskoro pocinje rok. Nego, sta bi od Ohrida? Zar neces tamo? Pozz te puno:=)
    Prcko, ti kao ne uzivas? Maja radi, mama ti odlazi- zivela sloboda. More, kad ti dodjem, neces moci da me kupis za pola pljeskavice.;=)

    ReplyDelete